Nettiturvallisuus


Tänä päivänä on yhä tyypillisempää taltioida monenlaista dataa suoraan nettiin aiemmin suosittujen tallennusvälineiden, kuten muistitikkujen, tietokoneen kovalevyjen ja CD-levyjen sijaan. On arveltu, että netin pilvipalveluissa henkilökohtainen data, erilaiset dokumentit, valokuvat ja muut tiedostot säilyvät paremmin tallessa kuin erillisissä tallennusvälineissä, jotka voivat hukkua tai mennä rikki. Pilvipalvelujen myötä tiedostoihin on aina pääsy nettiyhteyden välityksellä, eivätkä tiedostot ole siten enää laitteeseen sidottuja. Pilvipalveluja eli verkossa sijaitsevaa tallennustilaa tuottavat yritykset huolehtivat yleensä palvelimillaan olevan datan suojauksista ja varmuuskopioinnista niin, että esim. palvelimille hyökättäessä tai niiden kaatuessa tiedostot ovat kuitenkin turvassa ja palautettavissa.

Olemmeko turvassa verkossa?

Tiedon siirtyessä yhä enemmän nettiin taltioitavaksi ja jaettavaksi myös tietoturvallisuus mietityttää. Tietoturvaa uhkaavat yksityisen, salassa pidettävän tiedon väärinkäytökset, erilaiset huijausyritykset, virukset, roskapostit, tiedon hävittäminen jne. Henkilökohtaisia tietoja verkossa jaettaessa ovat yleistyneet erilaiset suojausjärjestelmät, kuten varmennetut tunnistusmenetelmät kirjautumisten yhteydessä, salasanojen rooli ja sähköiset allekirjoitukset.Viruksentorjuntaohjelmat, kuten kotimainen F-Secure, estävät haitta- ja virusohjelmien tunkeutumista tietokoneelle ja sen käyttämään verkkoon. Netistä ladattavat viruksentorjuntaohjelmat ovat hyviä, koska niihin tulee säännöllisesti ladattavia päivityksiä. Tietokoneiden käyttöjärjestelmissä on palomuurit, jotka suodattavat tiedonkulkua eri verkkojen välillä. Myös virustorjuntaohjelmat sisältävät palomuureja verkkoturvallisuuden lisäämiseksi.Myös kaikenlaisen asioinnin, ostosten tekemisen ja ihmisten käyttämien viihdepalvelujen siirtyessä yhä enemmän nettiin on syytä kiinnittää huomiota henkilökohtaisten tietojen suojaamiseen ja ennen kaikkea rahasiirtojen, kuten nettimaksamisen turvallisuuteen ostosten teon yhteydessä. Uutisoinnit verkkopankkeihin tehdyistä tunkeutumis- ja huijausyrityksistä ovat arkipäivää. Haittaohjelmat esimerkiksi kalastelevat käyttäjien salasanoja.

Suosi luotettavia palveluita

Eri palvelujentarjoajien luotettavuudesta kannattaa etsiä tietoa, kun haluaa varmistua rahojensa ja maksutietojensa suojaamisesta. Verkko-ostamisen lisäksi rahaa liikutellaan viihdepalveluiden merkeissä, kuten suosiotaan lisäävässä nettipelaamisessa. Vedonlyönti- ja nettikasinopalveluita tuottava Betsafe on loistava esimerkki hyvän maksuturvallisuuden omaavasta verkkopalvelusta: Turvakoodeja (secure code tai secured/verified by…) käyttävät maksutavat, kuten verkkopankkitunnuksilla korttimaksun varmennus lisäävät verkkomaksun turvallisuutta. PayPal ja vastaavat ”nettilompakot” edustavat myös yleensä turvallista maksutapaa.Verkkokaupankäynnissä suojaamattomat maksujärjestelmät saattavat muodostaa uhan maksajalle ja hänen varoilleen; ulkopuolinen taho voi pahimmillaan päästä käyttämään varoja henkilön pankkitililtä tai luottokortilta. Siksi suojatut maksujärjestelmät ovat ensiarvoisen tärkeitä, kuin myös palveluntarjoajan luotettavuudesta varmistuminen.