Suojaa kotisi tulipalolta


Vahinko ei tule kello kaulassa sanoo vanha sanonta. Tämä pitääkin hyvin paikkansa, joten on hyvä varautua etukäteen ja suojata koti tulipalon varalta. Suojaamiseen tarvittavia laitteita ja varusteita on helppo shoppailla netissä.

Hälyttimet

Tulipaloon varustautumisessa ja suojautumisessa ehkä tärkein varuste on toimiva hälytin, joka antaa aikaa tulipalon sammuttamiseen sekä ihmisten pelastamiseen tulipalon sattuessa. Palovaroitin on pakollinen kodeissa. Niitä löytyy monia erilaisia. Osa hälyttimistä reagoi kohonneeseen lämpöön, osa toimii optisesti eli hälyttää, kun ilmassa on savua ja osassa hälytyksen saa vaikka matkapuhelimeen. Valinta kannattaa tehdä oman tarpeen mukaan.

Sammuttimet

Jos tulipalo on jo päässyt syttymään, saatavilla on hyvä olla sammutin, jolla pääsee tekemään alkusammuttamisen. Yhtä tärkeä taito kuin uimataito, on tieto siitä miten palon saa sammutettua. Pelastuslaitos tarjoaa hyviä ohjeita alkusammutukseen.

Sammuttimia on saatavilla myös monia erilaisia. Osa niistä reagoi automaattisesti esimerkiksi lämpötilaan. Tilassa olisi periaatteessa hyvä olla sekä sammutin, joka sammuttaa automaattisesti tulipalon ja käsin käytettävä sammutin. Vedellä ei voi sammuttaa kaikenlaisia tulipaloja. Tämä on hyvä muistaa. Siksi kunnollinen sammutin tai sammutuspeite on hyvä olla saatavilla.

Muut varusteet

Hälyttimen ja sammuttimen lisäksi on hyvä varautua myös siihen, että tilasta pääsee poistumaan helposti tulipalon sattuessa. Kannattaa siis tarkistaa, että ovet ja ikkunat saa hätätilanteessa avattua helposti sekä varmistaa, että poistuminen on turvallista. Markkinoilla löytyy mm. tikapuita, jotka saa nopeasti käyttöön vaikkapa korkeammalta pelastautuessa.